fredag, februari 05, 2010

hört talas om en WOW-morsa?

I onsdags var jag på en föreläsning som även den till viss del handlade om sociala medier. Denna gång med rubriken "ungas nätverkskulturer", med Stig Roland Rask.

Inte mycket supernytt, men en hel del målande och bra exempel att ta med sig som beskriver den digitala klyftan mellan vuxna och unga i samhället.

Fotbollsmorsor känner vi, de som står där i ur och skur för att supporta sina barn, inte för att de kanske kan så mycket om fotboll - eller ens tycker det är intressant. De engagerar sig, lär sig lite regler, några koola spelare och hänger på - för att de helt enkelt älskar sina ungar och tycker det är en självklarhet att engagera sig i sina barns fritidssysselsättningar.

Men någonting händer när fritidsintresset är datorn - oavsett om det är att chatta med polarna, hänga på fb, eller spela wow. Då verkar engagemanget helt plötsligt inte gälla. Då får man säga att man inte förstår. Var är IT-morsorna?

Det är också en intressant tanke att det vi ser i dagens samhälle är något helt nytt, ingen gång i historien har det varit en sån diskrepans mellan vad vuxna och unga kan. Om man tänker tillbaka lite så har det genom historien handlat om att de vuxna ska lära de unga om livet, om yrken, om hantverk osv. Nu är vi i en situation där de unga kan mer än de vuxna. Dessutom i ett ämne som har så stor plats i våra vardags-och yrkesliv. Fast du är en 55-årig undersköterska kan du inte slippa undan, liksom. Intressant.

Inga kommentarer: